Продължете към съдържанието
Начало » Интересно » Места за гмуркане

Места за гмуркане

  wreck sozopol

  „Лагуната“ Созопол

  Лагуната се намира точно срещу водолазния ни център в Созопол и е изключително подходяща за начинаещи водолази също и за тренировки на водолази към курса Open Water Diver. С годините на работа ние сме захранили рибките, живеещи в лагуната и сега те са неразделна част от подводното шоу, като идват при нас и си чакат дневната порция рапани. Дълбочината постепенно и на няколко нива стига до 7 метра.

   Гмуркане на водолази кораб “Пионер“ Созопол

  При подходящо за излизане с лодка време, организираме водолазни спускания на умишлено потопения 30-метров рибарски кораб Пионер. Той се намира на дълбочина 18 метра в близост до остров Свети Иван и е подходящ обект за водолази със сертификат ,,Open Water Diver“. С годините на престой под вода, корабът е обрасъл с миди и е гъсто населен с лапини, попчета и морски кучета, също често се срещат пасажи от преходни риби.

  Гмуркане на водолази на кораб „Мопанг“

  Посещение на товарен параход „Мопанг“, построен  заедно с други 150 еднакви парахода в корабостроителницата Submarine boat в Newark Bay. Потъва на 30.06.1921 г. след като попада на мина от Първата световна война североизточно от о. Св. Иван, Созопол. С навършването на 100 г. от потапянето си той се превърна в археологически резерват. Намира се на 33 м. дълбочина и при подходящи метерологични условия провеждаме водолазни гмуркания на тази водолазна точка.

  Каменната гора – Созопол

  Единствена по рода си каменна гора под водата е доказателство, че преди милиони години дъното на морето е било суша. На дълбочина от 20 метра се намират огромни дървени дънери, стърчащи от пясъчното дъно. Спускането става от борда на водолазната ни лодка и е само за напреднали водолази.

  Водолазно гмуркане на кораб “Родина“ – Дюни

  Родина е един от най–известните дайвинг обекти в България с водоизместимост 6510 т, лежи на дълбочина 40 метра на морското дъно и е достъпен само за подготвени водолази. Намира се срещу нос Колкита южно от Созопол. Потъва през 1941 г. след като се натъква на две мини едновременно.

  Миденият риф – Созопол

  Една напълно нова водолазна точка, открита през 2018 година при съвместни проучвания на екип от БАН и водолазен център Суб Дайвинг. Рифът е изцяло образуван от слепени мидени черупки с тръбно морско червейче, и все още не е напълно обследван. Дълбочините там варират от 16 до 13 метра и има стари котви, лежащи на дъното. Спусканията са от борда на водолазната лодка, само за сертифицирани водолази.

  Подводен параклис – Приморско 

  Превърнат в туристическа дестинация Подводният параклис е достъпен за начинаещи с дълбочина 6 метра. Там може да се видят иконите на Свети Николай и християнски кръст. Точно под параклиса на дълбочина 12 метра има потопена статуя на русалка, полегнала на морското дъно, кротко чакаща поредната любопитна водолазна група.

  Тюленовата пещера – Маслен нос

  Мястото за гмуркане е едно от най-предпочитаните в България, но също така е доста труднодостъпно. Там се ходи единствено с лодка. Входът откъм морето се намира на дълбочина 14 метра, като се преминава през тунел, който е в горната част на дъното на пещерата и има място за преминаването на един водолаз. Подходящо е за подводна фотография, тренировки за кейв дайвинг и за отдих и туризъм. Мястото е с ниво на трудност Open Water Diver