Продължете към съдържанието
Начало » Интересно » Гмуркане в Созопол и подводните му потайности

Гмуркане в Созопол и подводните му потайности

  Несъмнено град Созопол е център на водолазния туризъм в България с хилядите водолази, гмуркащи се в района целогодишно, особено лятото, когато почиващите идват да разпуснат и да се насладят на плажовете и топлите води на Черно море. В града и околностите му са концентрирани почти половината водолазни центрове в България, като това не е случайно. За всички любители на потъналите кораби тук са акостирали след последното си плаване три от най-запазените и интересни за наблюдение плавателни обекти – ,,Пионер“ с максимална дълбочина 18 метра ,,Мо Панг’’ с дълбочина 30 метра и ,,Родина’’ с дълбочина 40 метра. Причините, довели до потапянето им на морското дъно са различни, но най-важното за нас водолазите е, че са достъпни и в зависимост от водолазната подготовка на мераклиите могат да бъдат посещавани целогодишно, стига да са добри морските условия за провеждането на водолазно спускане!

  Много хора се шокират, когато чуят за съществуването на мистериозната подводна зона в близост до Стария град в Созопол наречена ,,Каменната гора“. От първа ръка, понеже съм се спускал там десетки пъти ще ви кажа, че наистина има някаква мистика, когато човек попадне на това място. Там вижда стърчащи от пясъка вкаменени дървета, дънери и полегнали огромни дървесни стволове по дъното. Самият факт, че тази зона е единствена по рода си запазена част от кедрова гора с датировка на около 10 милиона години ни дава идея за уникалността на водолазното гмуркане в района.

  Созопол със своите закътани заливчета, които по време на силното вълнение остават без прибой и мъртво течение, позволяват на водолазите спокойно да се гмурнат, да тренират и да разглеждат подводния свят. Голяма част от популацията на морските кончета се наблюдава именно в такива тихи води, където вирее и морската трева, която е убежище и на много други черноморски организми. Разбира се, всичко зависи и от силата на вълнението. Когато времето започне да се разваля и вълната все още не е стигнала до високата енергия, ,,Лагуната“ до плажа Хармани в Новия град и заливът ,,Свети Стефан“ на Буджака остават сравнително спокойни заради подветреното си разположение, но когато вълнението премине в така наречената ,,провеза“, предизвикана от продължителни североизточни и източни ветрове единственото място, подходящо за дайвинг по цялото ни черноморско крайбрежие се нарича ,,Циганското плажче“ в началото на града под комплекса ,,Санта Марина“, където се събират всички водолазни центрове на Созопол и гмуркат своите курсисти.

  Може би сте чували за остров Свети Иван, най-големият остров на България. Най-близкото пристанище, от където може да се качим на лодка с нашето водолазно оборудване и да стигнем до него е именно пристанището на град Созопол. Островът е популярен обект за дайвинг, там се наблюдават голям брой морски обитатели, като например: кефали, морски котки, пасажи сафрид и чернокопи, в дупките се крият морски врани, по дъното в зависимост от температурата на водата може да срещнем и митичния за всички ни черноморски калкан, а понякога любопитните делфини плуват редом с лодката ни по пътя към острова – и това са само някои от представителите на морската ни фауна. Свети Иван представлява и интересен обект свързан с подводните археологични проучвания, като доказателства за това са находките от морското дъно събрани и изложени в археологичния музей в Стария град на Созопол .

  Поради факта, че на дъното в созополската акватория са откривани множество подводни находки датирани още от праисторически времена тук е базиран Центърът по подводна археология в България. Тази година се проведе археологично подводно проучване в пристанището на Созопол, което разкри съществуването на старо наколно селище от Бронзовата епоха, където археолозите откриха основите на наколните жилища на нашите предци и множество старинни керамични предмети, доказващи търговската дейност чрез корабоплаване през вековете.

  Уникалността на условията за водолазен туризъм в района е безспорен факт и е наше задължение да го развиваме, поддържаме, популяризираме и да се грижим за доброто състояние на созополската акваторията, както и за добруването на цялото ни Черноморие! За равен брой!